Kraliçe ile 90+ya Doğru Yaşamak

Kraliçe İkinci Elizabeth 94’ncu birthdayını kutluyor. Allah herkesede uzun ve sağlıklı ömürler versin. Bu gidişle yüzüncü yaş kutlamalarına doğruda gideriz. Peki Elizabeth ninenın uzun ile sağlıklı yaşamın sırrı nedir ? İşte sizlere kraliçe’nin dünyasından doksan artıya doğru yaşamanın tüyoları…

Genlerin sağlam olması – İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre uzun ömürlü yaşamanın genelikle doğum şansına bağlı olduğu ifade edilir. Ailenizde  seksenlerine veya doksanlı yaşlarına kadar uzun yaşamış birileri varsa (zaten 100’dan sonrası bonus 🙂 büyük ihtimal sizde bu sağlam genleri kapmışsınızdır demektir. Unutmayalım ki Kraliçe’nin annesi 101 yaşında vefat etmişdir.

Kötü alışkanlıklardan sakınmak – Sigara tiryakilerin ömürlerinden 10 yılını kaybederek erken yaşda hayata gözlerini yumdukları belirtiliyor. Kraliçe’nin babası Beşinci George ile Dedesi Dördüncü George sigardan dolayı 80’ler kulübüne varmadan öldüler. Bu sebebple kraliçe yakın çevresinde sigara içenlerin fazla olmasına rağmen sigarayı hiç ağzına sürmedi. Alkol tüketiminide ise aşırıya kaçmadan sadece bir kadeh kaldırır. İkinci kadehi içtiği çok nadir görülür.

Dikkatli beslenmek – Kraliçe’nin ekranlarda gördüğümüz kraliyet sofrası sefası çekmiyor. Beslenmesine çok dikkat ediyor. Genelde basit gıdalar tüketiyor örneğin kızartilmiş tavuk ile salata ile yetiniyor. Akşam yemeğine patates, pilav veya makarna bulundurmaz. Yemek konusunda disiplinlidir.

Fiziksel olarak sürekli aktif olun – Elizabeth nine güne egzersiz yapmadan başlamıyor. Gün içerisinde yürüyüşünü yapar. Haftada bir veya iki defa atina biner. Eğer sabah köpeklerini gezdirmeye fırsat bulmazsa mutlaka öğlen onlarla dışarıya çıkar. En iyi egzersiz de zaten sürekli aktif olmakda kalıyor. Tabi ki uykusuna da dikkat ediyor. Gece 7 saat uykuyla her sabah saat 7:30’da uyanıyor.

kralice elizabeth 2

Stresle başa çıkmak – Stres bir insanın ömründen yıllarını alabilir. Kraliyet ailesinin hanım ağası olarak hayati hep kamoyunun önünde. Buna birde yoğun çalışma temposunuda eklersek Kraliçe Elizabeth’in bu kadar sorumlulukla nasıl başa çıkabiliyor sorusunuda berabrinde getiriyor ? Aslında cevap basit. İşini o kadar uzun süredir yürütüyor ki kraliçe’ye stres falan işlemiyor. Tabi bir şeyler doğru gitmediğinde doğal olarak tepkisini gösteriyor. Öyle ki sinirlendiğinde bunu strese sokacak duruma getirmiyor. Yani hayatınızın kontrolü elinizdeyse o zaman uzun yaşama şansınız da o kadar yüksektir.

Zihniyetini açık tutmak – Kraliçe Elizabeth Birleşik Krallığın yanı sıra 15 ülkeden oluşan krallığa bağlı toplulukların (Commonwealth oalrak adlandırılıyor) hükümlüsü olarak kafasını açık tutması gerekiyor. İngiliz hükümetten sadece Noel günü dışında gelen dosyaları ile dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen siyasi dosyaları inceler. Sanattan siyasete kadar farklı insanlar ile resepsiyonlarada bir araya gelir. Kendisini sürekli birşeylerle meşgul tutar. Çok da okur. Yani “ben koskoca Kraliçe’yim” deyip yan gelip yatmaz.

İnançlı bir yardımsever olmak – Uzun ömürün inançlı bir birey olmakla bağlantılı olduğu söylenir. Bu perspektif hayata ve ölüme daha positif bakmaya yardımcı olduğu da ifade edilir. İnsanlara yardım etmek örneğin vakıf yoluyla (ki Kraliçe’nin topluma hizmet veren çeşitli vakıflar bulunuyor) sizi daha olumlu ile saygın bir kişi olmanızı sağlar. Bizler sadece geçinmek için para kazanmıyoruz topluma da bir faydamız olması gerekiyor. İnsanın hayata bir amacı olması önemli.

Sağlıklı yaşam için evlenin – Eğer mutlu bir evlilik yaşıyorsanız bunu sağlınığızada bir artısı vardır. Maşallah Kraliçe ile eşi Prens Philip tam 68 yıllık evliler. İkinci Elizabeth bir demecinde eşi hakkında “o benim için güçlü bir yol haritası” olduğunu ifadelerini kullanmıştı. Hem tahta sahip çık hemde ev geçindir. Kraliçe olmak kolay iş değil 🙂

YAZI: H.HUSSAIN KAYA – LONDRA