Kıbrıs sahillerinden Londra’ya uzanan barış sergisi…

Çevremizde gerçekleşen olaylar hayatımızı bir şekilde etkiliyor. Duygularımız ile davranışlarımız da bu zaman diliminde ve farklı mekanlar içerisinde güçlü bir etken oluşturuyor. Bir sanatçı içinde bu duygular benzersiz sonuçlar yaratmak için bir ilham kaynağı olabiliyor.

Kıbrıs’ın bölünmüş iki toplumundan gelen sanatçılar Sümer Erek ile Frixos Papantoniou’nun ‘Of Time and Space’ (Zaman ve Mekan) adlı ortak sergiside bu duyguları barındıran eserleriyle sanatseverlere sunuluyor. Serginin amacı Kıbrıs’ta çözümden yana esen olumlu havaya katkı sağlamak. İşte Kıbrıs sahillerinden Londra’ya uzanan barış sergisinin kısaca hikayesi…

Sumer Erek sergi 2Londra’da yaşayan ve çalışmalarını burada yürüten ödüllü ressam Sümer Erek serginin Kıbrıs’daki iki kesim arasında kalıcı bir çözüme destek amacıyla açıldığını belirterek, “Her iki toplumun ayrılığı değil de birlikteliği sıradanlaştırması ve gelecekte bu tür oluşumlara daha fazla yönelmesi gerekir” sözleriyle barışın önemine vurgu yapiyor.

Sumer Erek sergi 3Eserlerde sanatçıların bireysel yaklaşımları ile beraber kendi kültürel izleride taşıyor. Erek’in Akdeniz’de yaşanan göçmen trajedileri sürecinde geçirdiği duygusal ve sanatsal dönüşümünü şöyle ifade ediyor: “Bir zamanlar Kıbrıs ile olan güçlü bağlarımı Akdeniz konulu resimlerde yansıtırdım. Akdeniz benim için bir aşk deniziydi, yapıtlarımın özü de adları da bu ruh halini anlatırdı…Ama üretim sürecinde durakladım, o büyülü ilham kaynağım yok olmuş, zaman bağım kopmuştu. Kıbrıs’a olan sevdam bitmiş değildi, ama Akdeniz’den esinlendiğim aşkı kaybetmiştim…Yüzüme şamar gibi inen bir gerçeklik vardı. Söz bitmişti. Sıradanlaşan ölüm haberlerinde isim bile yoktu. Onlar birer istatistiki detay oldu, her şey artık duyarsız ve sıradan (olmuştu)…”

NOT: Bizden söylemesi sergi’yi görmek için son iki gün kaldı. Yarın (17 Haziran) akşam saat altıya kadar sergiyi ziyaret edebilirsiniz (ki giriş ücretsizdir). Kıbrıs Yüksek Komisyonu Kültür Şubesi tarafından organize edilen ‘Of Time & Space’ sergisi – 12 Star Gallery, 32 Smith Square, London SW1P 3EU adresinde sergileniyor.

YAZI: H.HUSSAIN KAYA – LONDRA

FOTOGRAFLAR: DHA