İngiliz siyasi tarihinden güldüren hikayeler

Bugünlerde siyasetçilerimiz birbirlerine ana avrat küfür ederken veya tekme tokat girişirken. Bundan daha kötüsü olamaz diyoruz. Ama 1800’lı yılların İngiltere’sinde milletvekiller arasında yaşanan tartışmalar başka boyutlara taşınırdı. Adamlar parlementoda yaşanan sürtüşmeleri düello yaparak çözmeye çalışırdılar.

1809 yılında dönemin savaş bakanı Viscount Castlereagh ile Dışişleri Bakanı George Canning arasında arada bir tartışmalar yaşanırdi. Bakan Castlereagh’in Fransız lider Napolyon’u mağlup etme üzerine planları vardı. Bakan Canning ise Castlereagh’dan kurtulmak istiyordu. Kovulmasını sağlamak için de sürekli fırsat koluyordu.

Viscount Castlereagh’de Canning’in ona yönelik ayağını kaydırma planlarını öğrenir. Dışişleri Bakanına konuyla ilgili duygularını paylaştığı uzun bir mektup kaleme alır. Canning ise mektubu alır almaz hiç okumadan direk düello yapma isteğini Viscount’a iletir. İkisi düello yapmayı kabul ederler. duello

Castlereagh düello konusunda daha önceden tecrübeliydi. Genç bir delikanlıyken bir kız meselesi yüzünden düello yapmıştı ama kimse o düello da yaralanmamıştı. Bu Canning’in ilk düellosuydu. Neticede ikiside ilk atışlarından yaralanamazlar çünkü birbirlerini ıskalarlar.

İşin tatlıya bağlanması için fırsat vardı. Ama Canning’de öyle bir inat vardı ki bu şansı özür dilemeyerek geri teper. Atışlara devam edilir. İnatçı bakan tecrübesizliğine kurban giderek yine ıskalar. Castlereagh fırsatı gole çevirir ve adamın kalça kısımından vurur. Yaralanan meslektaşını hastaneyede kendisi götürür. Tabi düelloyu Savaş bakanı kazanır ama bu haber kamoyuna yayılınca ikisi hükümet görevlerinden istifa etmek zorunda kalırlar.