Futbolda bir marka olan bu ülkenin söz konusu basketbol olduğunda elde ettiği elle tutulur başarısının 1948 yılında gerçekleşmiş olması ilginç. Diğer ülkelerle kıyaslandığında, basketbola olan ilgi normalin de altında. Dünyada en popüler üçüncü spor dalı olan basketbolun beklenen etkiyi bir türlü bu ada ülkesinde görememesi neye, nasıl bağlanır. Gelin basketbolun İngilizler arasında neden fazla yaygın olmadığına bir göz atalım.
OLİMPİYATLARLA GELEN UMUT
En son 1948 yılında basketbol dalında olimpiyatlarda mücadele eden erkek takımı Çin karşında aldıkları galibiyet ile 64 yıllık hasreti sona erdirmişti. O dönemden yakın tarihimize kadar bu alanda neredeyse hiç olumlu gelişme olmadı. Tarihler 2007’yı gösterdiğinde bu spor dalına olan ilginin tavan yapması söyle dursun basketbol ada ülkesinde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.
Bu durumu toparlamak için devreye Britanya Basketbol Federasyonu girmek zorunda kaldı. Federasyon yetkilileri kolları sıvayarak 2008 yılında ülkedeki genç yetenekleri bulmak ve onların oyun anlayışını geliştirmek için altyapı çalışmaları başlattı. Londra, 2012 Olimpiyatları hedefleri doğrultusunda sıkı bir çalışmaya girmiş ve milli basket takımlarında çalışmaları hızlandırılmıştı.
Planlanan bu çalışmaların meyveleri 2010 yılında alınmış ve hem erkek hem de kadın milli takımlar bazında 2011 yılında düzenlenen ‘EuroBasket’ turnuvasına katılmaya başarmışlardı. Kadın oyuncular ilk kez katıldıkları turnuvada tarihi başarıya imza atarak ikinci tura yükselme başarısını gösterdi. İngilizler bu başarı ile basketbol alanında uzun süreden sonra ilk kez en iyi derecelerine imza attılar. Bir başarı kriteri olarak değerlendirilen bu durum bir anlamda 2012 olimpiyatları için umut verici bir adım olarak görüldü. Federasyon yaptığı iyileştirme çalışmalarıyla kısa sürede çok mesafe kat etti.
BASKETBOLUN GELİŞMESİNE YETERİNCE DESTEK VERİLMİYOR
İngiltere hükümetini spor geliştirme kurumu ‘UK Sport’ her yıl ülkedeki Olmpiyat ve atletizim spor dallarına 125 milyon sterlin değerinde yatırım yapıyor. En çok yardımı alan branşlar ise madalya olasığı yüksek olanlar. Kurum, Rio 2016 ile Tokyo 2020 olimpiyatlarında milli basketbolun madalya şansı olmadığı için 7 milyon sterlinlik yardımından 2014 başlarında vazgeçti. Kurumun aldığı bu karar basketbol gibi ilginin az olduğu diğer spor dallarını da olumsuz yönde etkileyeceğinde ciddi şekilde eleştirildi. Hali hazırda ciddi maddi problemlerle boğuşan basketbol takımlarının sorunları, milli takıma da yansımış ve Basketbol Federasyonu hazırlık kamplarının düzenlenmesinden tutunda yıldız oyuncuların sigorta primlerine kadar ciddi bir kesintiye gitmek zorunda kalmıştır. Hal böyle olunca milli takıma oyuncu çağıramadıkları ortaya çıkmıştır.
Ulusal Basketbol Liginin ticari direktörü David Leyden Dunbar gençler arasında basketbol sevgisinin yüksek seviyede olduğunu ama maddi destiğin olmayışının bu oyunun ilerlemesini engellediğini belirtti. Dunbar, UK Sport’un 2012 olimpiyatlarda verdiği maddi desteği 2016 olimpiyatları öncesi sıfıra indirmesini tam bir saçmalık olarak niteleyerek, “Gençlere basketbola heveslenmeyin mesajını veriyorlar” ifadesini kullandı.
Söylediklerinde yüzde yüz haklılık payı olan Dunbar’ı Amerika’da forma giyen İngiliz basketbolcu Gabe Olaseni’de destekliyor. Olaseni’ye göre UK Sport’un ödeneği kesmesi alt yapı çalışmalarına ciddi bir balta vurmuş. Basketbol’un bir çok gencin yaşamında olumlu anlamda gelişme sağladığını söyleyen ünlü basketbolcu, en kısa zamanda bu yanlışlarından vazgeçmelerini umduğunu dile getiriyor.
Hükümetin yaptığı bir araştırma da Olaseni’yi doğrulayan nitelikteydi. Ülkedeki 10-16 yaş grubunda basketbolun futboldan sonra en fazla ilgi gören ikinci spor dalı olduğu ifade edildi. Bu durumun 18 yaş üstü grupta hızlı bir düşüş yaşandığı belirtilerek bunun önüne geçilmesi ve basketbol altyapısının gelişmesi için maddi desteğin önemine dikkat çekildi.
İNGİLİZLERİN BU ALANDA ÇIKARDIĞI BAŞARILI İSİMLER
İngiliz basketbolun en gözde isimlerinden Güney Sudan kökenli Luol Deng’dir. İngiltere doğumlu genç oyuncu dünyanın en popüler basketbol ligi NBA’de yıllarca Chicago Bulls formasını giydikten bu yıl Los Angeles Lakers formasını terletiyor. Deng, NBA All-Star maçında forma giyen ilk İngiliz oyuncu olma özelliğinide taşıyor. Diğer tanınan NBA patentli İngiliz oyuncular arasında bir dönem Türkiye Basketbol liginde Beşiktaş ve Galatasaray formaları giyen Pops Mensah-Bonsu’da bulunuyor (HK/TÜ)