Şimdi kasabanın bir kralı olur mu veya başbakandan at olur mu gibi soru işaretleri kafanızda oluşmasın. Hikayemizin kahramanı 1970’li yıllarında Galler’in ‘Hay-on-Wye’ kasabasında yaşayan ‘Richard Booth’ adli vatandaşın bir nevi isyanı olarak başlayan mücadelesinin içine bağımsızlık, Kral ve tabi at girince işler sarpa sarıyor.İşte çakma kral Richard’ın enteresan hikayesi…
Richard Booth kendi halinde bir kitapçı dükkanı işleterek geçimini sağlıyordu (tabi sonradan köşeyi dönüyor ve ülkenin en büyük ikinci el kitapçı dükkan zincirlerine sahip oluyor). Neyse 70’li yılların Britanya’sında yaşanan siyasi ve ekonomik belirsizlikler onu endişelendiriyordu. Booth kasabanın dahada yoksulaştığı ve belirsizliğe doğru gittiğine inanıyordu. Bu belirsizliğe çözüm olarakda Hay ahalisinin çoğunluğunun desteğini arkasına alarak Birleşik Krallık’tan bağımsızlıklarını 1977 yılında ilan eder. Bu kararı almasıda dönemin İngiliz hükümetinin icraatlarına karşı inancını yitirdiği belirtilir. Ve ‘Hay’ kasabası bağımsız bir kraliyete dönüşür. Elbette kralsiz bir kraliyet olmaz o yüzden bu göreve Richard oturmaya hazırlanır.
Tabi Booth’e karşı çıkanlar oldu. Kasabanın valisi ile belediyesi çakma kralı reddederler. Hatta civara ‘Kral Richard’ hakkında posterler aşarak halka uyarıda bulunurlar. Çiçeği burnunda kral belediyenin uygulamalarına karşı yılmaz ve kendi hükümetini kurar. İkinci adam görevini ise atı ‘Waterton’a verir. Yeni kraliyeti ekonomik olarak kalkındırma görevi ise Booth’un meyhane’de yeni tanıştığı bir adama maliye bakanlığı görevini verir. Bir de ülke marşı olarakda İngiliz ordusuna ait ‘Colonel Bögey’ marşın sözlerine kendi bestelerini yazarak tamamlanır.
Hükümet kurulur. Halk icraat bekler. Yeni bağımsızlığını ilan eden Hay’e para akışı sağlamak gerekir. Kral’ın icraatları sadece lafta kalmıyacağını erkenden gösterir. Kral Richard kasabaya gelen turistlere yönelik asilzadelik rütbesini yürürlüğe sokar. Örneğin bir turist 25 sterlin karşılığında kasabanın dükü veya 1.50 sterlin gibi makul bir fiyata şövalyelik unvanı veriliyordu. Kral Richard, Hay’ı ekonomik olarak kalkındırmayı başarır.
Kasabnin ünü dilden dile yayılır ve dünyada kendi adını taşıyacak ‘Hay Literary Festival’ şenliklerine kadar uzanacak bir başarıya imza atılır. Ülkenin kitap başkenti olarak kabul edilen Hay’de artık her yıl mayıs ayı ortalarında iki hafta boyunca dünyanın önemli kalemlerin bir araya geldiği bir festival olarak kutlanarak düzenlenir. Kraliçe II Elizabeth, bu duruma fazla göz yumamaz ve çakma krala 2004 yılında ülke turizimine yaptığı desteklerden dolayı kraliyet nişanı ile ödünlendirir.
Bugünlerde ise Kral Richard’ın hükümdarlığı sürüyor. Kralığını genel seçimlerde ve avrupa parlemento seçimlerinde değenedi ama başarılı olamadı. Buna rağmen atı Watermon ile beraber olmasada kutsal görevi bırakmaya niyeti yok gibi görünüyor.
H.HUSSAIN KAYA – LONDRA