Don McCullin’in objektifinden 80’li yılların İngiltere’si

Modern tarihin en iyi fotgrafçılarından biri olarak kabul edilen Don McCullin özellikle savaş foto muhabirliği ile tanınır. Ama emekçi fotoğrafçının memleketi İngiltere’den insan manzaralı fotoğrafları ise pek bilinmez. Kendi gözünden İngiltere’yi bütün samimiyeti ve dürüstlüğü ile yansıtıyor.Gelin birlikte usta fotoğrafçının objektifinden 80’li yılların İngiltere’sine bir göz atalım.

Emektar fotoğrafçı 1960’li ve 1970’li yıllarında savaş muhabirliği yaparken kendi kültüründen uzaklaşmaya başladığını hisseder. O yüzden ait olduğu yeri tekrar keşfetmeye karar verir. Bizlere sunduğu İngiltere’de zengin kesim ile yoksul kesim arasındaki sosyal uçurumun derinliğini görebiliyoruz. Fotoğraflarında toplumun nasıl sınıf olarak ayrıldığını gözler önüne seriyor. McCullin’in karşılaşıtığı en şaşırtıcı olayın zengin ile yoksul kesimin arasındaki ayrışma olduğunu ifade ederek “Bizim toplumda bu kadar yoksulluğun olması bende adeta şok etkisi yaratmıştı.”

Don McCullin’in fotoğraflarında siyah beyaz geleneğini ile bilinir. Özellikle yoksul ve sıradan insanları yüzünü fotoğraflarında yansıtır. İngiltere’nin savaş bölgelerindeki gibi karanlık bir resim çizsede ülkenin güler yüzünüde yansıtmaya unutmamışkı hem trajik hemde absürt yanını güzel örnekler ile sergiliyor. Zaten McCullin imzalı fotoğraflarda duygu ön plana çıkıyor. “Benim için fotoğraflar görsellikden çok duygu meselesidir. Eğer insanlar fotoğraflarınıza baktığında birşeyler hissetmiyorsa o zaman fotoğrafların bir anlamı kalmaz.”

Usta fotoğrafçı’nın birde manzaralı çektiği resimlerde bulunuyor. Bu fotoğraflar onun memleketine olan derin ve değişmez sevgisini ortaya koyduğu belirtiliyor. Özellike İngiltere’nin güneyinde bulunan ‘Somerset’ bölgesin onun için ayrı bir önem taşıyor. Doğup büyüdüğü yerde fotoğraf çekerken ayrı bir zevk aldığını şu sözler ile dile getiriyor “Gün geldiğinde dünyadan ayrıldığım vakit geriye Somerset’in o güzel manzaralı resimlerini bırakmak istiyorum”