Tenten’nin dünyasına devr-i alem

Tibet’in ruhani lideri Dalai Lama tarafından onurlandırılan. Pop Art sanatının usta ismi Andy Warhol’ın ilham kaynağı olan ve Fransız ünlü komutan Charles de Gaulle’nin uluslararası alanda tek rakip olarak gördüğü isimdir ‘Tenten’. Yıllarca bu sarı saçlı, gözü kara gezginin maceradan maceraya atlamasına tanıklık ettik. Genç muhabirin bugüne kadarki maceralarında sadık dostu köpeği Milu, can yoldaşı Kaptan Haddock ve daha pek çok renkli karakterlerle nice heyecan dolu anılara beraber yaşadık.

Şimdi bu anılar kitap sayfalarından gerçek aleme taşındı. Londra’da bulunan Somerset House müzesinde ‘TINTIN: Herge’s Masterpiece’ adlı özel sergide Tenten’nin yaratıcısı Belçikalı çizer Herge’nin (Georges Remi) ve efsane karakterinin eksantirik dünyasına giriliyor. Burada çocukluğumuzun çizgi roman kahramanının dünyası yakından keşif etme şansı yakalayarak bir nevi onunla bir yolculuğa çıkacaksınız.

Tenten’nin doğuş hikayesi 1929 yılında Brüksel’de yayın yapan Le Petit Vingtieme gazetesinde başlar. Herge, Tenten’i haftalık çizgi roman olarak gazetenin çocuk eki için hazırlar. Halk sarı oğlanın hemen bağırına başar. Tenten’li çocuk eki gazeteden daha fazla satmaya başlar.

Nazi Almanya’sı ülkeyi işgal etmesiyle gazete kapatılır ama Tenten’i başka bir gazete Le Soir sıgnacak yer verir. Savaş döneminde kağıt kıtlığından gazete eki çıkarılamaz ve genç muhabir kendini spor, finans ve toplum haberlerin bulunduğu sayfa 3’de yer alır. Tenten o karanlık dönemde insanları mutlu ediyordu. Bir moral kaynağıdı. Öykülerde pek çok konuyu kapsaması ve mizah içermesi onu okuyan herkes kendine ait birşeyler bulabiliyordu.

Savaş sonrası Tenten’nin tutana aşk olsun. Nami Belçika sınırlarını aşarak bütün dünyaya yayılır. Tibet’den Kongo’ya kadar ayak basmadığı ülke hatta kıta kalmaz. Zaten Tenten’nin çok kültürlü bir cazibesi sayesinde herkese hitap edebiliyordu. Neticede gencisi ile yaşlısıyla Tenten sevilenen bir kahramandı. Bu sevgi öyle bir boyutdaydı ki kendilerini ‘Tentenologistler’ olarak tanımlanan Tenten hayranları diye bir grup bulunuyor. Sonuçta o dünyanın en sevilen ve tanınan Belçikalısıydı. Bu sergide bu izlere rastlamak mümkündür. Sergi salonun çıkışında Herge’nin şu sözleri yer alıyor “Tenten beni mutlu etmişdir” Çoğu çocuğu ettiği gibi…