Hırsızların maç esnasında fırsattan yararlanarak soyunma odalarını soymaları pek olağan olmayan bir durum değil. İngiltere’nin Yorkshire bölgesindeki Scarborough kasabasında 1949 yılında oynanan yerel bir futbol karşılaşmasında enteresan bir hırsızlık olayı yaşanır. İki rakip takımdan birer oyuncu kırmızı kartla oyundan atılırlar. Soyunma odalarına dönerken hırsızlarla göz göze gelirler. Hemen sahadaki takım arkadaşlarına ‘Hırsız Var!’ diye haber salırlar. Hikayemizde 22 futbolcunun hırsızları peşine düşmesiyle başlar…
Bölgesel ligde mücadele eden Scarborough takımı lig lideri Gainsborough Trinity ile karşılaşıyordu. Hırsızlık maçın ilk yarsında fark edildi. Oyuncualra ait para, kol saatleri, sigara çakmakları ve dolmakalemleri çalınmıştı. Evsahibi takıma ait ne varsa silip süpürülmüştü. Bu soygunda hakem ile yan hakemlerde nasibini almıştı. İşin tuhaf tarafı ise rakip takımın soyunma odasına doknulmamıştı. Acaba soygunu bir Gainsboroughlu taraftarı mı yapmıştı ?
Scarborough kalecisi Cyrıl Hannaby’in ‘fish and chips’ dükkannin anahtarları, takım kaptanı Bill Parke ile bazı takım arkadaşlarının maçtan sonraki eve geri dönüş tren biletlerinide kurban vermiştiler. Yani hırsızlar soygundan sonra tren biletleriyle beraber farklı kasabalara mı dağılmıştılar ? Bu nasıl bir takım oynuydu ?
Karşılaşmada yaklaşık 3 bin 500 taraftar vardı. Taraftarlar arasında detektif bay Bond’da (bildiığmız o meşhur James Bond değil sadece isim benzerliği 🙂 bulunuyordu. İsmi stadda anos edildi. Dedektif hemen işe koyuldu ama pek fazla ipucu yoktu. Soyunma odalarına zorla girilmemişti. Belliki hırsızlar ana kapıdan gizlice girmeyi başararak soyunma odalarına ana koridordan ulaşmıştılar. Yani yapılacak birşey yoktu.
Bu olaya rağmen Scarbourough’lu oyuncular maçın ikinci yarısı için sahaya çıktılar. Tabi Gainsbourogh’lu oyuncuların tuzu kuruydu. Devre arasında yaşadikalr büyük şansızlık maçın son saniyesinde kendi kalelerine attıkları gollede bir yenisini daha eklediler. Karşılaşma 1-1 berabere sonuçlandı. Scarbourogh’lu futbolcular karmaşık duygular içinde (herhalde) dillerinde “yanalım yanalım gole mi yoksa soyulduğumuza mı yanalım hangisine yanalım” şarkısını mırıldanarak sahadaki ayrılmış olabilirler 🙂
YAZI: HUSSAIN KAYA – LONDRA
FOTOGRAF: London Media Savills